Премини към съдържанието
Последвайте Kaldata.com в Google Новини за да научавате първи най-интересните новини! ×
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Забраняват изложбата „Златните съкровища на България"


Препоръчан отговор

Кметицата на Крумовград Себихан Мехмед забрани със заповед експонирането на фотоизложбата „Златните съкровища на България". Фотографиите са подредени от Академията за европейска култура „Орфеева лира".

С откриването на изложбата днес в Крумовград трябваше да започне семинар под надслов „Култура на златото". Скандалната забрана обаче може да помрачи изявата, в която участват гости от 7 европейски страни. Това съобщиха организаторите на мероприятието гражданско сдружение „Заедно" и АЕК „Орфеева лира".

Мотивите за забраната били, че фотоизложбата можела да предизвика негативни реакции сред жителите на града, което от своя страна било пряка заплаха за обществения ред в Крумовград.

Всъшност се оказа, че кметове на три съседни селища, са депозирали деклрации в общината в Крумовград, че ако се открие такава изложба, ще организират масови протести. За да избегне подобна ситуация кметицата Себихан Мехмед решила да забрани международния пленер.

Междувременно чуждестранни участници в културния празник, съпроводени от Иван Есенски, изпълнителен секретар на „Орфеева лира", се срещнаха с областния управител на Кърджали Ангел Коджаманов. Те му обяснили абсурдната ситуация. Получили разбиране, но не и реална подкрепа.

Така или иначе ние ще проведем пленера, а изложбата ще разположим на закрито, за да не дразним турските кметове. Те явно нещо са се объркали и намесват спорове за добив на злато и някакви политико-верски подбуди в чисто културно мероприятие, коментираха за Frognews.bg хора от Крумовград.

Междувременно се оказа, че кметицата Мехмед се е разболяла и е излязла в отпуск.

За сведение на „разтревожената" местна власт ще отбележим, че фотосите са общо 20 и показват Вълчитрънското съкровище, Панагюрското съкровище, експонати от разкопки на археолозите Георги Китов и Николай Овчаров.

Скандалът е срам за града. Такива решения обаче не са инцидентни, а практика. Всяко нещо, организирано от българи, среща яростна съпротива от страна на предстовителите на ДПС в местната власт, коментираха запознати със скандала, които не пожелаха да цитираме имената им. Frognews.bg

Реплика: Можеш ли да повярваш, читателю, че снимки като тази на Панагюрското съкровище, която публикуваме, е предизвикала гневна реакция у няколко кмета от ДПС в община Крумовград. Невероятно, нали? Но факт! Първоначално помислихме, че е станала някаква глупава грешка от типа на "развален телефон". Нищо подобно. Кметове и активисти заплашили с безредици, ако се открие изложбата в центъра на града. Вярно, че в Крумовград от доста време тече някакъв измислен скандал за добив на злато от чужди фирми, но какво общо има културата на траките с това... Абсурд. Лошото е, че се натъкнахме на нещо друго: не снимките са ядосали местните големци, а фактът, че някакви хора провеждат дни на културата, без да са питали който трябва и не са целували ръка... Да не би? Не ни се помисля подобно нещо... Защото ако е коригирана границата все щяхме да сме чули. Макар че, кой знае...

Източник ТУК

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

ами какво да говорим''за да не дразним турските кметове''...така е като ни управляват турци...май сме под ново турско робство :speak:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

и малко по-различна и обективна гледна точка...

“Де факто цялата тази културна проява се финансира и всячески подпомага от златодобивната компания “Дънди прешъс металс” с далеч не толкова идеални цели, смята Светослав Георгиев от сдружение “Живот за Крумовград”. Тези хора искаха да разровят Ада тепе в Крумовград, където има залежи от злато. Ада тепе е единственият залесен парк близо до Крумовград и е на 700-800 метра по въздуха от къщите ни. Той е в защитена територия (влезе в “Натура 2000”) и не може толкова близо до града да правиш рудник и да използваш за хвостохранилище водосборната и вододайната зона на града. Златото се промива с цианид. Тази компания се опитваше да убеди града, че цианидът бил абсолютно безвреден. По мнението на Георгиев замислените културни прояви са част от цялостна пиар кампания на златодобивната компания.

Академия “Орфеева лира” внесе на 10 юни искане в общината да направи на територията на града фотоизложба “Златните съкровища на България”, каза пред “Всеки ден” кметът на Крумовград Себихан Мехмед. Молбата била удовлетворена. След това от фондацията отправят ново искане изложбата да не бъде на площада, а пред хотел “Виа”. Общината отговаря на организаторите на културната проява – “Да, няма никакъв проблем тази изложба да бъде разположена на територията на Крумовград, където вие желаете и в какъвто вид желаете”.

В същото време обаче партии и сдружения от града са разтревожени от съобщения в медиите, според които “Златното Ада тепе посреща гости от 7 страни”. Себихан Мехмед уточни, че според партиите културната проява ще се използва за агитация в полза на златодобивната компания. Въз основа на това две партии, едно сдружение и три кметства от територията на общината са внесли искане за провеждане на митинг срещу златодобива в сряда, на 50 метра от тази фотоизложба.

цялата статия тук...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Интересно какво общо има парка - той си е защитена територия

ами какво да говорим''за да не дразним турските кметове''...така е като ни управляват турци...май сме под ново турско робство :speak:

Тука не е точно така

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...