Какво е онлайн пазаруване?

Онлайн пазаруване е тогава, когато купувате даден продукт или услуга в интернет, вместо да ходите до традиционните магазини. В последните години се наблюдава тенденция в световен мащаб за  увеличаване на броя на хората, които купуват по интернет, защото е много по-удобно. 

 

 Какво мога да си купя онлайн?

Можете да закупите почти всичко онлайн - като се започне с хранителни стоки, дрехи, домашни потреби, телефони, компютри. И не само това – можете да си поръчате и самолетни билети, почивки и всякакви онлайн услуги. Броят на хората, които предпочитат онлайн пазаруването все повече се увеличава. Разбира се има и такива, които предпочитат да пазаруват в кварталния магазин, но прогнозата е в близките години броят им да намалее чувствително. Да не говорим за услугите, като покупка на имоти, коли и други, които все по-често се осъществяват онлайн.

 

Защо българите пазаруват онлайн?

Все още в България хората нямат масова практика да купуват стоки и продукти през интернет. За радост на търговците, предлагащи онлайн пазаруване, броят на пазаруващите започва да се увеличава с всяка изминала година. Обикновено тези, които до сега не са го правили, стават клиенти на онлайн магазините по препоръка на свои приятели и познати. В отговор на горния въпрос ще кажем, че покупката на стоки онлайн има много предимства. Най-важните са: спестява се време, намират се различни промоции на стоки и услуги, голям избор на артикули и много други.

 

Веднага възниква и въпроса Какви са предимствата на пазаруването онлайн?

Както казахме по-горе, то е удобно, по-бързо, а и в повечето случаи и много по-евтино. Например, вместо да стоите на една дълга опашка и чакате реда си, за да си купите самолетен или автобусен билет, много по-лесно е да намерите сайта на съответния превозвач и да си закупите билет онлайн. Ще ви отнеме не повече от 5 минути, без въобще да се налага да ходите където й да е. Има случаи, когато съответния продукт е с по-висока цена, но доста често към цената са включени и допълнителни удобства. Подобни оферти обикновено се предпочитат за подарък на близък приятел, който е отседнал за малко във вашия град. Или например можете да поръчате цветя, за да изненадате майка си, която се намира на 200 км. от вашия дом. Офертата ще има леко завишена цена, защото цветята ще бъдат доставени до искания адрес свежи и майка ви ще бъде приятно изненадана за празника.

 

Коя  е най-популярната категория за онлайн покупки?

Най-търсени са офертите за почивка. Самолетни билети също са все по-голяма категория в онлайн покупките. Най-лесно е хората да отидат в уебсайта на авиокомпанията и да резервират билета си или влязат  в онлайн еквивалента на туристическия агент. Другото голямо търсене е за дрехи и обувки.  Все повече хора предпочитат да си купят нов тоалет през интернет. Обикновено доставката е с наложен платеж, т.е. ако има проблем с продукта или не ви става, просто го отказвате и не плащате за него. След дрехите и обувките следват покупки на телефони, таблети, компютри. Търсят се и домашни потреби, спално бельо, книги и всичко, което може да бъде купено.





{START_COUNTER}